Risicofactoren

Risicofactoren

Er zijn geen verontrustende signalen voor een hypercholesterolemie. Het cholesterolgehalte kan alleen nuchter bepaald worden na een bloedanalyse.

Altijd aangewezen in de volgende gevallen :

Familiale voorgeschiedenis van hypercholesterolemie

Een hoog cholesterolgehalte kan ook familiaal zijn. Als leden van uw directe familie (ouders, broers, zussen) een hartziekte hebben gehad voor de leeftijd van 60, riskeert u ook om een te hoog cholesterolgehalte te hebben. Wees voorzichtig wanneer directe familieleden een te hoog cholesterol hebben!

Overgewicht

Overgewicht is een risicofactor voor cholesterol, evenals een grote lenden omtrek (meer dan 80 cm voor vrouwen en 94 cm voor mannen). Te weinig lichamelijke activiteit is af te raden, bewegen dus! Een reden te meer, want u riskeert meer hart-en vaatziekten te ontwikkelen als u overgewicht hebt. Berekent uw BMI (body mass index) met deze formule :

BMI

Ziekten (hoge bloeddruk, diabetes, nierfalen, hypothyroïdie)

Als u een hoge bloeddruk hebt, riskeert u meer, want de verhoogde bloeddruk veroorzaakt meer schade aan de vaatwanden en vergroot de kans op accumulatie van vetafzettingen in de slagaders.. Diabetes is ook een risicofactor omdat het de goede cholesterol doet verminderen.

Leeftijd

De risico’s verbonden aan cholesterol nemen toe met de leeftijd. Het is belangrijk om zijn cholesterolgehalte te meten vanaf 50 jaar voor mannen en vanaf 60 jaar voor vrouwen. Op dezelfde leeftijd, hebben vrouwen, in het algemeen, een lager cholesterolgehalte dan mannen, maar dit verhoogt na de menopauze.

Hart of vaat complicaties

Een te hoge LDL-cholesterol kan ook leiden tot hart-of vaat complicaties. Het is daarom erg belangrijk om uw cholesterolgehalte te blijven controleren om recidives te voorkomen.