Feestmenu 2016
Voor 4 personen
Voorgerecht : Crèmesoep van reuzenpompoen met cantharellen
Voorbereiding : 10 min • Kooktijd : 25 min
Ingrediënten
- 15 g magere margarine
- 1 reuzenpompoen
- 1 ui
- 1 wortel
- 1 bosje kervel (enkele steeltjes achterhouden voor de decoratie)
- 300 g cantharellen (vers of diepvries)
Bereiding
- De wortel en de ui schillen en in stukjes snijden. Doe hetzelfde met de pompoen, zonder hem te schillen
- Doe alles in een pan kokend, gezouten water, samen met de fijngesneden kervel
- 15-20 minuten laten koken tot een mespunt gemakkelijk in de groenten prikt
- Ondertussen de paddenstoelen wassen en in de margarine bakken. Hou er enkelen achter voor de decoratie.
- Doe de rest van de cantharellen bij de groenten en mixen. Voeg zout en peper toe naar smaak en laat nog 10 minuten sudderen.
- Warm opdienen en versieren met de achtergehouden cantharellen en kervel
Hoofdgerecht :
Kapoen met ananas en gedroogde vruchten
Voorbereiding : 20 min • Kooktijd : 2h
Ingrediënten
- 1 Kapoen
- 6 schijven ananas
- 90 gr gedroogde vruchten (amandelen, cashewnoten, abrikozen, …)
- 2 uien
- 1 sjalot
- 1 snuifje gember
- 5 cl rum
- Olijfolie
- Zout en peper
Bereiding
- Oven voorverwarmen op 180°C
- Schil de uien en sjalot en snijd ze fijn
- Smeer de kapoen in met olijfolie, zout, peper en strooi er gemalen gember over naar smaak
- Leg de kapoen, uien en sjalot in een grote schotel en zet deze in de oven gedurende 2 uur, regelmatig met het kookvocht overgieten.
- Na 40 minuten blussen met de rum
- De 6 ananasschijven schillen en in stukken snijden. Na 1 uur kooktijd aan de kapoen toevoegen. Nog 1 uur laten braden en regelmatig met kookvocht overgieten
- Voor het opdienen : een koekenpan opwarmen en hierin de gedroogde vruchten roosteren
- De kapoen opdienen, de ananas er omheen schikken en de gedroogde vruchten erover strooien
- Het kookvocht in een sauskom gieten
- Zeer warm opdienen
Nagerecht :
Mandje met frambozen en limoen
Voorbereiding : 20 min • Kooktijd : 6 min
Ingrediënten
- 1 yoghurt (frambozen 0%)
- 200 g frambozen
- 1 limoen
- 4 velletjes brikdeeg
- Olie
- 2 eiwitten
- 1 soeplepel suiker
Bereiding
- Oven voorverwarmen op 180°C
- In elk velletje brikdeeg een cirkel van 15 cm uitsnijden
- Met wat olie instrijken en ze per 2 samenvoegen
- Strijk 4 kleine, niet te hoge, vormpjes lichtjes in met olie (vormpjes voor taartjes of crème brulée) en garneer ze met het brikdeeg. De randen van het deeg moeten opstaan.
- 6-7 minuten in de oven zetten. De kelkjes uit de oven halen en van de vormpjes ontdoen. Geheel laten afkoelen.