Menu

Feestmenu 2017

cholesfytol_recette-fetes2017-veloute
 

 

 

 

 
 
 

cholesfytol_recette-fetes2017-entree

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

cholesfytol_recette-fetes2017-plat
 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

cholesfytol_recette-fetes2016-dessert

Roomsoep:
Haver en champignons

Bereidingstijd : 25 min
Aantal personen : 4

Ingrediënten

  • 2 ajuinen
  • 500 g verse witte champignons
  • 6 el. olijfolie
  • 2 l water
  • 150 g havermoutvlokken
  • Zout en 5 bessen peper van de molen

Bereiding

  • Snijd de uien. Borstel de champignons onder water, verwijder de stelen en hak het geheel.
  • Laat bruinen in een kookpan met de olijfolie op een licht vuurtje gedurende een tiental minuten. Voeg zout en peper toe.
  • Het water toevoegen, de havermoutvlokken en breng tijdens 5 min. aan de kook. De havermoutvlokken dikken heel snel.
  • Heel warm serveren en eventueel een beetje room toevoegen (maar het is niet verplicht ) en peper van de molen.

Voorgerecht:
Sint-Jacobsschelpen met avocadocoulis

Bereidingstijd : 30 min
Aantal personen : 4

Ingrediënten

  • 12 Sint-Jacobsschelpen
  • 2 sjalotten
  • 2 glazen witte wijn
  • 1 glas water
  • 2 avocado’s
  • 1 citroen
  • een bot peterselie
  • zout, peper van de molen

Bereiding

  • Pel en hak de sjalotten. Doe ze in een pan. Overgiet met de witte wijn en het water, zout lichtjes en breng aan de kook. Zet op een zacht vuur en laat 15 min. lichtjes koken.
  • Ondertussen, open de avocado’s in twee, haal de kern eruit en verwijder het vlees met een lepel. Leg deze stap voor stap in een kookpan en besprenkel onmiddellijk met citroen om te voorkomen dat ze zwart wordt.
  • Spoel, droog, ontblad en hak de peterselie.
  • Dompel de Sint-Jacobsschelpen in het bouillon gedurende 5 minuten. Verwijder ze met een schuimspaan en leg ze op een bord, bedek met alu papier om ze goed warm te houden.
  • Breng uw bouillon aan de kook en laat tot de helft reduceren. Filter in een zeef en giet in de pan met de avocado. Voeg ¾ gehakte peterselie. Mix tot wanneer u een homogeen coulis bekomt. Proef de bereiding en breng op smaak met zout, peper en citroensap.
  • Indien de Sint-Jacobsschelpen heel dik zijn, snijd ze in twee alvorens deze op een bord te serveren. Bedek met avocado coulis, bestrooi met de overige peterselie en dien onmiddellijk.

Hoogdgerecht:
Gebakken zalm met peren en gember

Bereiding : 10 min • Baktijd : 10 min
Aantal personen : 4

Ingrediënten

  • 50 g magere margarine
  • 4 stukken zalm (met vel)
  • citroensap
  • 2 peren
  • 1 koffielepel gember
  • 5 bessen peper

Bereiding

  • Spoel kort de stukken zalm onder de kraan. Dep ze met absorbeerpapier. Kruid met peper en zout en besprenkel met een beetje citroensap. Laat marineren.
  • Ondertussen, schil de peren, snijd ze in redelijk dikke schijfjes. Kruid met gember, peper en zout.
  • Laat de margarine in een pan smelten. Wanneer ze begint te spetteren, leg de zalm in de pan, met de velkant onderaan, en de schijfjes peren.
  • Laat 10 minuten bakken tot wanneer de vis binnenin gebakken is en de peren mals zijn.
  • Heel warm serveren.

Tip

U kan met dit gerecht een mix van ontbijtgranen of tagliatelle en enkele blaadjes roquette sla serveren.


Dessert:
Kiwi sorbet geparfumeerd met munt

Bereiding : 10 min • Baktijd : 15 min • Wachttijd : 3h
Aantal personen : 6

Ingrediënten

  • 4 rijpe kiwi’s 360g
  • 1/3 kop suiker 65g
  • 2/3 kop water 170 ml
  • 1 el citroensap 1/2 citroen
  • 1 el gehakte verse munt + enkele muntblaadjes voor de versiering 3g

Bereiding

  • Plaats een glazen of metalen kom in de vriezer om hem koel te houden bij het schenken van het sorbetmengsel.
  • Doe de suiker en het water in een pan. Breng aan de kook en nadien op een laag vuur gedurende 4-5 min al roerend, tot een transparante siroop wordt verkregen. Laat ongeveer 20 minuten in de koelkast afkoelen.
  • Schil de kiwi’s en snijd ze in vieren, verwijder alle vezelachtige delen. Hak de muntblaadjes fijn. Plaats de kiwi’s en munt in de mengbeker (keukenrobot) en reduceer tot een romige puree. Voeg het citroensap toe en voeg de puree toe aan de siroop. Meng alles goed. Wanneer rijpe kiwi’s worden gebruikt, wordt een mengsel met de consistentie van een vloeibare soep verkregen. Als het mengsel te vloeibaar is, gebruik dan meer fruit.
  • Giet het mengsel in de afgekoelde kom, dek af en zet in de vriezer. Roer na ongeveer 2 uur goed door met een garde en plaats terug in de vriezer. Herhaal na 1 uur en plaats nogmaals in de vriezer. Om de wachttijden tussen het brouwen te verminderen, vooral bij het bereiden van grote hoeveelheden sorbet, kan de puree worden verdeeld in twee kleinere kommen, waarin deze veel sneller zal afkoelen.
  • Haal de sorbet uit de vriezer minstens 15 minuten vóór het serveren. Versier met muntblaadjes.